Äänestämällä voi tehdä myös hyvää

Kuva: Laura Kotia/Valtioneuvoston kanslia, Gage Skidmore/CC BY-SA 4.0

Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia, Gage Skidmore/CC BY-SA 4.0

Äänestäminen olisi kiellettyä, jos sillä oikeasti voisi vaikuttaa. Tällaisia seinäkirjoituksia näkyi takavuosina ympäri Tamperetta. Viimeistään USA:n viimesyksyisten presidentinvaalien jälkeen sutkaus on lakannut naurattamasta.

Kun demokraatit olivat sössineet ehdokasasettelunsa ja äänestäjät valitsivat presidentiksi republikaanien Donald Trumpin, alkoi tapahtua. Heidän äänestyslippunsa todella vaikutti!

Rasistisia törkeyksiä suoltava valtionpäämies on ensi töikseen antanut verohelpotuksia rikkaimmille, vapauttanut suurpankit keinottelemaan ja aikoo romuttaa pienituloisimpien terveydenhuollon. Siinä sivussa hän on päättänyt kiihdyttää ilmastonmuutosta ja korottaa asevarustelumenot uuteen ennätykseen.

Suomessa esimakua Trump-jytkystä oli saatu jo vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Silloin enemmistö suomalaisista äänestäjistä antoi kokoomukselle, keskustalle ja perussuomalaisille mahdollisuuden muodostaa hallituksen. Äänten vaikutus alkoi tuntua heti.

Juha Sipilän (kesk), Alexander Stubbin ja sittemmin Petteri Orpon (kok) ja Timo Soinin (pers) johtama hallitus on vimmaisesti romuttamassa lähes kaikkea sitä, mitä Suomessa on sodan jälkeen saavutettu: sosiaaliturvaa, työttömyysturvaa, työntekijöiden oikeuksia, koulutusta ja päivähoitoa.

Siinä sivussa perusporvarihallitus on pannut Suomea myyntikuntoon. Yhteistä omaisuutta ja palveluja ollaan pistämässä lihoiksi niin kovalla innolla, että ulkomaiset sijoittajat eivät tahdo uskoa onneaan.

9. huhtikuuta on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä toiseen suuntaan. Nyt on mahdollisuus äänestää vaihtoehto sipilöinnille ja trumpisimille.

Kuntavaaleissa valitut kaupunginvaltuutetut päättävät, saako työttömän lapsi olla päivähoidossa niin kuin muutkin, miten monta oppilasta koululuokissa on, onko kouluissa kylliksi henkilökuntaa, missä ja milloin bussit ja ratikat kulkevat ja rakennetaanko Tampereelle asuntoja, joissa ihmisillä on varaa asua.

Kaupunginvaltuusto päättää myös, säilyvätkö Eteläpuisto ja muut rannat ja viheralueet yhteisinä vai muutetaanko ne rakennusyhtiöiden tonttimaaksi, myydäänkö kaupungin sähkölaitos (kuten monet tuntuvat pelkäävän) tai muu yhteinen omaisuus ja tehdäänkö julkiset hankinnat sieltä, mistä halvimmalla saadaan, vai niin, että ne verorahat hyödyttävät paikallista ja suomalaista työllisyyttä.

Tampereen päätöksenteon lähtökohtana pitää olla kaupunkilaisten elämän helpottaminen eikä pakkomielteinen leikkaaminen ja veroäyriin tuijottaminen. Sen sijaan mittarina pitäisi olla asukkaiden hyvinvointi. Hyvinvointi-investoinnit työllisyyteen, kouluihin, kulttuuriin, kohtuuhintaiseen asumiseen, yhteisölliseen tekemiseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin vähentävät eriarvoisuutta ja lisäävät ihmisten osallistumista yhteisten asioiden hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>